lelassult fejlődés

Lemaradásról, vagy lelassult fejlődésről akkor beszélhetünk, ha a kisbaba az életkorától elvárható fejlettségi szinttől 2-3 hónapos elmaradást mutat. A csecsemőkori lelassult fejlődés gyakoribb, mint gondolnánk, és az oka általában az, hogy a baba nem jut elegendő, a fejlődését biztosító tápanyaghoz.

Ijedtségre semmi ok – hiszen az elmaradást táplálásterápiával a legtöbb esetben kezelni lehet -, de a tüneteket komolyan kell venni, hiszen a hiányos állapotnak hosszútávon maradandó következményei alakulhatnak ki.

Nagyon fontos a lelassult fejlődés idejében történő felismerése és annak kiderítése, hogy mi állhat annak hátterében! A gyanú felmerülésekor mindenképpen szükséges konzultálni a csecsemő kezelőorvosával vagy a védőnővel!

 

A lelassult fejlődés felismerése

Fontos a lelassult fejlődés időben való felismerése, hogy a terápiás kezelés mielőbb elkezdődhessen. De hogyan ismerhető fel a lelassult fejlődés és milyen okok állhatnak a háttérben?

Tovább

A lelassult fejlődés lehetséges következményei

A csecsemőkori lelassult fejlődésnek súlyos fizikális és mentális következményei is lehetnek hosszútávon, ezért a lelassult fejlődés gyanúját mielőbb jelezze gyermeke háziorvosának!

Tovább

A lelassult fejlődés kezelése

A csecsemőkori lelassult fejlődés esetében az energia- és a tápanyagbevitel növelésével csecsemője behozza az elmaradt növekedést, fejlődést.

Tovább