9-12 hónapos csecsemő táplálása

Normál étrend illetve behozó táplálás 9-12 hónapos csecsemők esetében.

csecsemő táplálásaTej-alapú táplálék

Tehéntejet önálló italként ne kapjon a csecsemő 1 éves koráig. Anyatej hiányában anyatej-kiegészítő tápszer adása javasolt [3,4,5]. Anyatejből vagy annak hiánya esetén tápszerből minimum 500 ml-t kapjon naponta a csecsemő [3].

Normál étrend Behozó növekedéshez
1. anyatej, kb. 500 ml (1/2 liter) naponta
2. anyatej hiányában: anyatej-kiegészítő tápszer: kb. 500 ml naponta [3],
3. Lassan (7-9 hónapos kortól) bevezethető a joghurt, tehéntúró és a sajt is az étrendbe [3]. Kezdetben csak főzelékekhez, gyümölcsökhöz keverve, majd önállóan is beiktatható.
1. anyatej, minimum 500 ml naponta (ha van több, akkor kaphat többet is)
2. anyatej hiányában speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszer: 200-400 ml naponta
3. A tejtermékekkel (joghurt, túró, sajt) naponta kínáljuk meg a csecsemőt. Kezdetben csak főzelékekhez, gyümölcsökhöz keverve, majd önállóan is beiktatható.

gabonafélékCereáliák:

Továbbra se merüljenek feledésbe a tejpépek!

Normál étrend Behozó növekedéshez
Könnyen, gyorsan elkészíthetők és kiválóan alkalmasak reggelire, vacsorára, esetleg tízórai uzsonnára. Hosszantartó jóllakottság érzését biztosítja a babának. Továbbra is javasolt a tejpép fogyasztása (a magas energia és fehérje tartalma miatt). Praktikusak lehetnek a tejpépek utazások, nyaralások kapcsán, mivel könnyen elvihetőek, egyszerűen elkészíthetőek.

tojásTojás:

Normál étrend Behozó növekedéshez
Főtt tojás sárgája már adható. De a főtt tojás fehérjét csak 12 hónapos kor után szabad az étrendbe bevezetni [3]. Tojás sárgájával jól dúsíthatók az ételek. Hetente kapjon a csecsemő 1-2 főtt tojás sárgáját.

gyümölcsökGyümölcsök:

Aprómagvas és nehezen tisztítható gyümölcsöket (pl. ribizli, eper, málna) 12 hónapos koráig ne kapjon a csecsemő.

Normál étrend Behozó növekedéshez
Gyümölcsök önállóan is adhatók, de italok és ételek készítésére is felhasználhatóak. Pl. finom turmixitalok készíthetőek gyümölcsök és anyatej vagy tápszer habosra turmixolásából. Az eddig elfogadott gyümölcsökből készített gyümölcspürékhez keverjünk joghurtot, túrót vagy speciális gyógyászati célra szánt magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszert, így az elkészített étel energia- és tápanyagtartalmát megnövelhetjük.

zöldségekZöldségek:

A felhasználható zöldségek köre egyre bővebb, lassan bevezethetőek az illóolaj tartalmú főzelékek (pl. karfiol, karalábé, kelkáposzta) [3,4]. A főzelékek íze 9-10 hónapos kortól fűszerekkel változatosabbá tehető pl. petrezselyem zöldjével, kaporral, majoránnával, póréhagymával. A vöröshagyma és a fokhagyma lehetőség szerint csak 1 éves kor körül kerüljön az ételbe [4].

Normál étrend Behozó növekedéshez
Natúr (bolti) tejet, nagyobb mennyiségben még ételkészítéshez se használjunk a kisgyermek 3 éves koráig. Ha a receptek natúr tejet igényelnének, helyettesítsük a tejet anyatejjel vagy anyatej-helyettesítő tápszerrel. Az anyatejet vagy a tápszert mindig utólag adagoljuk az ételhez, és a dúsított ételt már ne tegyük ki hőhatásnak a vitaminok megőrzése érdekében. A csecsemő 1 éves koráig azokat a főzelékeket, amelyek bolti tejet igényelnének anyatejjel, vagy speciális gyógyászati célra szánt, magas energia- és fehérjetartalmú élelmiszerrel készítsük el, ezeket mindig utólag adagoljuk az ételhez, a vitaminok épségének megőrzése érdekében.

húsokHúsok:

Hat hónapos kor után a főzelékekhez adjunk baromfihúst. Kezdetben a szárnyasok húsa javasolt (csirke, pulyka). A húst vízben puhára kell főzni majd ledarálni, mielőtt a főzelékhez adnánk.

Normál étrend Behozó növekedéshez
A javasolt arány: 100 ml főzelékhez 5-10 g hús. Fehérjedús étrendnél a javasolt arány:
100 ml főzelékhez 10-15 g hús.