A közelmúltban készítettem egy kis közvélemény-kutatást, ami azt a megdöbbentő eredményt hozta, hogy a megkérdezett anyukák nagy része nem is sejti, mi az a négyzetrácsos papír a baba kis könyvében… Pedig a percentilis görbe igen fontos szerepet tölt be a baba hossz- és súlyadatainak követésében. Erről szeretnék most írni Nektek.

A védőnő vagy a gyermekorvos az egészséges tanácsadáson mért hossz- és súlyadatokat percentilis táblázatokba rögzíti.

  • 3 % -os percentilisnél kisebb értékek azt mutatják, hogy gyermekünk fejlődése az azonos életkorú gyermekek között az alsó 3 %-ba tartozik. Ez az értékzóna jelentős súlyhiányrautal. Ilyenkor feltétlen vizsgálni kell a gyermek egészségi állapotát, figyelembe kell venni táplálkozási  körülményeit.
  • 3 és 10 %-os percentiles közöttiértékek soványgyermekre utalnak. Esetükben javasolt ellenőrizni, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék biztosított-e számára.
  • A 10 és 75 % -os percentilis közé eső értékek megfelelő tápláltságot jeleznek. A 75 és 90% -ospercentilis közé eső érték már súlyfölöslegre, túltápláltságra utalnak, míg a  90 és 97%- os percentilis közötti gyermekek egyértelműen túlsúlyosak.

Fontos azonban, hogy gyermekünk fejlődését önmagához képest tudjuk követni! Ha gyermekünk percentilis görbéje a többi görbével viszonylat párhuzamosan fut, akkor gyermekünk fejlődése harmonikusnak mondható. Azonban ha a gyermek percentilis görbéje egyre inkább lefelé ível, és közben két alatta futó görbét is átszel, az annak a jele lehet, hogy nem gyarapodik megfelelően a baba.

Ha szép súllyal születik a babánk, úgy gondolhatjuk, hogy teljesen kerek a világ. Vagy ha kicsi volt ugyan a születési súlya, de végre elindult a gyarapodása. Aztán egyszer csak észrevesszük, hogy valami mégsem úgy alakul, mint ahogy kellene. A gyerekorvos és a védőnő is többször megméri a gyereket, és csak csóválják a fejüket. Ilyenkor érdemes tanulmányoznunk a táblázatot! Kiderülhet ugyanis, ha magához vagy a korához képest lelassult a fejlődése. Ennek oka lehet egy hosszan tartó vagy krónikus betegség, egy műtét, akár a helytelen táplálkozás stb. Ilyenkor jó tudni, hogy van segítség: az egyénre szabott táplálásterápia.

További részleteket találhatsz a következő webhelyen: www.babafejlodes.hu

Jó méricskélést!