A növekedés rögzítésére, nyomon követésére többféle módszer áll rendelkezésünkre.

1. Étkezési napló

A legtöbben ezt a megoldást választják. Népszerű és valóban egyszerű rögzíteni minden etetéskor az alapvető adatokat; azt, hogy miből mennyit evett a baba. Könnyű „statisztikát” készíteni, a számok magukért beszélnek. Mérhetővé, átláthatóvá válik a mennyiségek változása. Rendszeresen ellenőrizhető a napi, heti stb. fogyasztás.

E módszer hátránya, hogy figyelmen kívül hagyja azokat a tényezőket, amik befolyásolhatják egy csecsemő vagy kisgyermek étvágyát. Számtalan oka lehet ugyanis annak, ha egy baba kevesebbet eszik. Hogy csak néhány jellemző példát említsek: kezdetben a sárgasággal együtt járó aluszékonyság, majd a szoptatási nehézségek és a hasfájás, később a fogzás stb., gyakorlatilag rengeteg dolog. Mi, felnőttek sem tudunk minden nap ugyanannyit enni, miért is várhatnánk el ezt egy kisgyerektől?

2. Mérleg

Sok szülő minden etetés előtt és után megméri a baba súlyát, és aggódva figyeli, vajon mennyit evett egyszerre. Bár az értékek objektívnek tűnnek, a mérés mégsem tűnik igazán egyszerű és biztos megoldásnak. Egy éhesen üvöltő és közben erősen rúgkapáló kisbabát méregetni például nem kis feladat. Evés után a vállunkon várva a büfiztetést, vagy akár már etetés közben gyakran elalszanak a kicsik. Ha ilyenkor  rátesszük őket a mérlegre, biztos felébrednek, és oda a nyugalomnak. Lesz ugyan estére egy pontos adatunk, de egy fáradt, nyűgös gyerekünk is ennek fejében. Ha viszont nem vagyunk következetesek a mérés időpontjában, az eredmények nem lesznek igazán használhatóak.

3. Percentilis-görbe

Az első két módszer hiányosságait pótolhatja a percentilis-kalkulátor ismerete és használata.

a) Ha komoly probléma van a súlyfejlődéssel

A percentilis-görbe 3% alatti növekedést mutat. Ez esetben feltétlen szükséges naponta többször is megmérni a gyereket, és nagyon ajánlott az étkezési napló vezetése is.

b) Ha a baba kicsit sovány, de azért folyamatosan fejlődik

A percentilis-görbe 3-10 % közötti növekedést mutat. Elég néhány naponta megmérni a gyereket, persze lehetőleg a napnak ugyanabban az órájában, evés előtt, és pelenka nélkül (a teli pelenka súlya is félrevezető lehet…). Az étkezési napló vezetése természetesen kiegészítheti mindezt, mivel segítséget jelent az édesanyán kívül például a védőnőnek is.

c) Ha a gyermekünk szépen fejlődik

A 10-75 % közé eső percentilis értékek esetén a szülők megnyugodhatnak, és bátran mellőzhetik a gyakori méregetést. Egy-egy ellenőrzés havonta sosem árthat, de nem kell aggódni a kisbaba megfelelő súlygyarapodása miatt ilyenkor.

d) Ha fennáll az elhízás veszélye

A 75-90 % közötti percentilis értékek szintén óvatosságra intenek. Semmi gondot nem jelent ez az érték, ha a gyermekünk születésekor is hasonlót mértünk. Akkor nagyobb ugyan az átlagnál, de ez egyáltalán nem baj, sőt az a jó, ha ezen az értékhatáron belül marad. Ha viszont csecsemőként a percentilis-görbéje 50 körül mozgott, abban az esetben a későbbi 75-90 % utalhat arra,  hogy gyermekünk hízásra hajlamos lehet ,vagy akár van is már némi súlyfölöslege. Ilyenkor szintén érdemes hetente kétszer-háromszor mérlegre tenni a gyereket, és rögzíteni az adatokat.

e) Ha túlsúlyos a kisgyermek

A 90 fölötti percentilis érték azt mutatja, hogy egyértelműen oda kell figyelni a diétás táplálkozásra, mert gyermekünket túltápláltuk. Ugyanolyan gyakran méregessünk, mintha kórosan sovány lenne a baba.